"Очевидно е, че срещу този кабинет има много сериозна атака от много страни", обясни политологът Димитър Бечев в "Кой говори?" по Дарик радио.

Според него има шанс мотивацията на Слави Трифонов по казуса с РСМ да е истинска.

"Когато Русия види слабо място в ситуация на конфликт, тя се възползва... България, както добре знаем, е отворена врата", обясни той по отношение на проруската пропаганда и възхода на крайнодесните формации.

По думите му ГЕРБ може да се пласира и като твърдо прозападен парньор, но когато бизнес интересите говорят, положението се променя.

"За БСП е важно да остане в това управление, защото кой знае какво ще се случи на следващите... Опасяват се да не загубят тези последни червени острови", обясни политологът.

Нинова към Радев: Да се използва родолюбието на българите за трупане на личен рейтинг е подлост

"От една страна, дългосрочно това ще е някакъв тест. От друга страна пък е удобен повод за дестабилизация на кабинета. Не знаем какво минава през главата на Бойко Борисов, защото това е една лидерска партия", обясни Бечев относно френското предложение за двустранните отношения с РСМ.

"Всъщност ГЕРБ имат и някакви заслуги за Северна Македония... Заради коалицията си с патриотите направиха рязък завой", допълни той.

Бабикян пред Дарик: Чупим ги тези играчки и оставаме с „Голям Борисов“, ДПС на Пеевски и Гешев

Той обясни, че през 2017 г. в РСМ отношението към Борисов е било положително. 

"Общо взето, заради Борисов България се радваше на добър имидж", заяви политологът.

По думите му на обществено равнище отношението към България е много отрицателно и заради 25-годишната блокада на Гърция.

Според него на политическо ниво има по-прагматично отношение. Той изрази и мнение, че е имало наивност от страна на РСМ по отношение на натиск към България, но не така работят нещата тук.

Мицковски: Българите да коленичат в Скопие и да се извинят за злодеянията си

"Имат стимул да се бият докрай", обясни Бечев по отношение на управляващите в РСМ.

Според него и след Груевски доста неща са се запазили в РСМ като корупция и завладяна държава.

"Получаването на кандитатски статут е важен символ", обясни той по отношение на желанието на Украйна да получи този статут от ЕС.

Зеленски призова ЕС да предостави на Украйна статут на кандидат-член

"В този момент за Украйна това е много важен сигнал. Същото важи и за Молдова. Не трябва да омаловажаваме тяхната дипломация", заяви той.

По думите му Румъния подкрепя Молдова за започване на преговори с ЕС, защото там има позитивен дневен ред и поне в градските среди на Молдова се възприема общото минало.

Ние сме пленници на един наратив, който БКП е изградила през 60-те години... Това ни пречи да видим какво се случва реално там", обясни Бечев. 

"Това е голяма победа за България", добави той по отношение на френското предложение.

"България чисто технически не е блокирала членството... После блокирахме преговорната рамка", уточни Бечев.

"По същество преговорите ще започнат само когато се промени конституцията (на РСМ)", обясни той. 

По думите му българският национален разказ няма как да мине в Северна Македония. Мнението му е, че в съвместната историческа комисия следва да се поканят и външни експерти.

"В рамките на това десетилетие, то едва ли ще се случи", обясни политологът за членството на РСМ в ЕС.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм