“Основната причина за парламентарната криза, на която ставаме свидетели, е деструктивното поведение на ИТН. Миналата година два парламента бяха разтурени от партията на Слави Трифонов. Българските граждани вече дават своята оценка. Най-скорошното социологическо проучване показва, че „Има такъв народ” няма да бъдат част от парламента.” Това заяви политологът Милен Любенов в предаването “Кой говори” по Дарик радио.

Политолог пред Дарик: Изборите са шансът на българското общество да оздравее

“ИТН е една разпадаща се партия. Много знакови фигури я напуснаха, а и те никога не са имали сериозна заявка за участие в политиката. Оказа се, че става дума за един бизнес проект, зад който стоят определени олигарси. ИТН си мислеха, че могат да извиват ръце и да изнудват останалите политически партии, за да получат това, което искат”, продължи гостът.

„Тренд” при избори днес: ГЕРБ - 23,6%, ПП – 21,4%, ДПС – 10,7%

На въпроса имат ли право „Продължаваме промяната“ да искат да управляват, предвид незначителните оценки, които им дават социологическите агенции, Милен Любенов отговори:

„Тези оценки се дължат на случилото се през последните шест месеца. Войната обърка всички планове. На втория месец на това правителство избухна войната в Украйна, така че техните дотогавашни сметки за реформи много рязко се промениха.”

Президентът връчва мандат на БСП

“Продължаваме промяната” имат пълни основания да настояват да продължават да управляват и да търсят подкрепата на избирателя, защото те дойдоха с една много ясна антикорупционна програма. Моите очаквания са в рамките на предизборната кампания те да заложат именно на нея”, сподели Любенов.

Никола Минчев: Съставянето на правителство не е на всяка цена

Запитан дали има възможност да бъде съставен кабинет с мандата на БСП, политологът сподели своите виждания, а именно че шансовете за това са минимални. Като причина той изтъкна отношенията между самите партии.

„Аз не виждам как ПП и ИТН отново ще седнат на масата да разговарят след всичко, което се каза за мафия, задкулисие и т.н. Това няма да бъде оценено добре от българските избиратели”, изтъкна Любенов.

Вигенин пред Дарик: Ако мандатът дойде при нас, ще се стремим да възстановим четворната коалиция

“Най-важните закони, които са свързани с Плана за възстановяване, са антикорупционният закон за КПКОНПИ и промените в закона за съдебната власт, където се въвежда фигура, която да разследва главния прокурор”, заяви Любенов на въпрос, свързан с Плана за възстановяване.

Бориславова: Ще помогнем за кабинет, ако третият мандат е при партньор

На въпроса “Възможно ли е "Възраждане" да станат незаобиколим фактор в следващия парламент?”, полтологът бе категоричен, че тази партия няма капацитет и потенциал за кой знае какъв ръст. Милен Любенов прогнозира, че партията на Костадинов ще получи не повече от 8% одобрение на следващите избори.

Гледайте целия разговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм