Българското знаме на самоделната яхта, с която капитан Николай Джамбазов прави своето самотно околосветско плаване в първата половина на 80-те години, вече може да се види във Военноморския музей във Варна. Флагът е дарен лично от мореплавателя. 

„Това са по-скоро останки от знамето, което подсказва през какви перипетии е минал капитан Джамбазов. Освен флага той повери на музея радиостанцията и картите, с които си е служил по време на това плаване”, разказва директорът д-р Мариана Кръстева. 

Вещите са част от традиционната годишна изложба „Многото пътеки към морската история“ с експонати, които са били дарени на музея. Сред тях са паметната монета и плакета от полагането на кила на военен патрулен кораб през лятото, водолазно оборудване от 60-те и 70-те години и използваните във ВМС стоматологични инструменти през 70-те и 80-те години на миналия век.

Част от изложбата са и предмети иззети от иманяри. Сред тях са амфора от 3-4 век, кремъчна пушка от 18-19 век, пистолет, котва от 10-14 век и кантарни тежести, които са открити в морето край нос Калиакра. 

Вече десетилетие продължава инициативата на музея да организира изложби с дарени експонати. 

„Миналата година получихме пилотски катер, катер, който е част от външната ни експозиция. В предходни години интересни експонати оръдието от първата българска подводница, бордовото оръдие и предмети от руския ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин”, който е свързан с другата голяма българска победа през Първата световна война след тази на „Дръзки”. 

Сред дарителите има много частни лица, които предоставят снимки и вещи от семейния архив. 

„Частните дарители много често са свързани по някакъв начин с нас, обикновено са наследници на моряци от военния или търговския флот. Някои, които нямат нищо морско, също даряват. Например, получихме снимка от човек, която я е закупил специално за музея, защото е преценил, че е добре да се запази. Рядко можем да си позволим откупуване на експонати, но и рядко има претенции от наследници на моряци”, допълва д-р Мариана Кръстева.

През 2023 година Военноморският музей ще отбележи вековен юбилей от първата си експозиция във Варна.