С наближаването на великденските празници добротата и светлината се настаняват във всеки от нас. За да се почувстваме още по-удовлетворени в празничните дни, ще имаме възможността да дарим кръв в подвижни пунктове, разположени в близост до православни храмове. На сайта на БЧК има подробна информация къде ще са те и какво ще е работното им време. Кръводаряването е знак на милосърдие, казват от Българската православна църква и застават зад кампанията.

Грижа навреме: Кои са най-важните профилактични прегледи и изследвания?

От БЧК отчитат спад в броя на дарителите по време на пандемията от Ковид-19, но от миналата година насам отбелязват увеличение, а най-радостното е, че нараства броят на младите кръводарители.

Въпреки това проблемът остава сериозен: по нормите на СЗО средната норма за Европа е 50 кръводарители на 1000 души, а у нас те са 22-23/1000. Защо е важно да даряваме кръв, има ли рискове за здравето ни и как протича самият процес?

Отговорите на тези въпроси чуйте в темата на стажант-репортера Юлиан Сутев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм