Инициативата Гората.бг ще подари 15 000 плодни, медоносни и горски дръвчета на хората от Варна и региона, като ги раздаде директно на всеки желаещ. Това ще се случи в неделя, 19 март, от 9:30 ч. на паркинга на магазин "Метро".

Ще бъдат подарявани плодни видове - дюли, кайсия (зарзала), орехи, череши (махалебка, дива), както медоносни ясен, явор, липа, дъб цер, туи, красиви и ароматни текоми, люляци, златен дъжд, акация и др. Повечето фиданки са с дължина 40-140 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра.

Всеки ще може да получи колкото желае дръвчета - 10, 20 или колкото можете да засади. Заедно с дръвчетата ще бъде дадена подробна информация за видовете, заедно с инструкции за съхранение, засаждане и грижа, уточняват организаторите. Те призовават гражданите да си носят използвани, но здрави найлонови пликове/малки чували.

Общо 40 000 плодни, медоносни и огромни паркови дръвчета ще бъдат дарени през уикенда в Североизточна България. В  Шумен днес следобед бяха раздадени 12 500, а още толкова предстои да бъдат дарени в Добрич в неделния следобед.

Целта на Гората.бг в момента е засаждане на 3 милиона дървета в България. От началото на мащабната инициатива през 2013 г. до момента са дарени и засадени над 2.3 милиона.