На 3 декември 2022 г. на 88-годишна възраст почина художникът Любомир Минковски - основател и пръв уредник на Градската художествена галерия (1971 г.), почетен гражданин на община Мездра (2019 г.).

*** Любомир Минковски е роден на 23 април 1934 г. във Влашко село (дн. с. Царевец), Врачанско. Завършва Художествената академия в София през 1959 г. в класа на проф. Георги Богданов, специалност „Декоративна и орнаментална живопис”.

След дипломирането си една година е преподавател в Института за детски учители в Смолян, където създава своя емблематичен цикъл творби „Каменоделци”.

Впоследствие живее и твори в Мездра, София и Враца. Бил е учител по рисуване в Мездра. През 1962 г. към градското читалище е сформиран кръжок по изобразително изкуство, на който е ръководител, а през м. декември 1971 г. е сред инициаторите за откриването и пръв уредник на Градската художествена галерия.

Съавтор е, заедно със скулптора Цено Ценов, на декоративното пано (мозайка) върху южната фасада на сградата на Община Мездра, както и на сграфито върху източната фасада на бившата сграда на ТПК „Динко Петров”.

Сред знаковите живописни платна на Любомир Минковски са „Моят Ботев”, образите на св. Софроний Врачански, св. св. Кирил и Методий и Стоян Граматик, „Портрет на момиче”, „Грешката на Икар”, „Павьорът” и др.. Негови творби са притежание на художествени галерии в София, Враца, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Добрич, Видин, Мездра и др., както и на частни колекции.

Автор е на сборника с разкази „Писах на камице” (Враца, 2004 г.). Член е на Съюза на българските художници и на Дружеството на врачанските художници.

Носител е на орден „Кирил и Методий” - I степен (1984 г.) за принос в съвременното българско изкуство, на юбилеен медал за цялостен принос в развитието на ГХГ - Мездра (2006 г.), на Наградата на кмета на община Враца в областта на културата (2011 г.) и на Наградата на Община Враца за живопис на името на Цено Тодоров за цялостно представяне в Общата художествена изложба „Земята на Ботев 2017”. Почетен гражданин на община Мездра за „безспорния му принос за развитието на изкуството и в популяризиране името на гр. Мездра”.

Община Мездра изказва съболезнования на близките и роднините на починалия.