Тази нощ на 47-годишна възраст почина актьорът Йосиф Шамли от трупата на Народния театър "Иван Вазов", съобщават от Съюза на артистите в България.

"Йосиф ще остане в историята на българския театър със своите десетки превъплъщения на сцената. В последния сезон той беше част от спектаклите "Нощна пеперуда" от Пьотр Гладилин, "Наблюдателите" от Константин Илиев, "Опит за летене" от Йордан Радичков, "Калигула" Албер Камю, "Спускане от връх Морган" от Артър Милър, "Теремин: музика, любов и шпионаж" от Петър Зеленка", припомнят от от Съюза на артистите в България.

От Министерството на културата публикуваха във Фейсбук съболезнования към семейството, приятелите и колегите на актьора.

Йосиф Шамли бе сред най-активните творци в трупата на Народния театър, има роли и в редица заглавия в киното, както и в телевизионни сериали като „Под прикритие“, „Дървото на живота“, „Откраднат живот“, „Дяволското гърло“.

Роден в София на 2 януари 1972 г., Йосиф Шамли учи в НГДЕК, а след това актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ при проф. Здравко Митков. През 2003 г. завършва и режисура в Нов български университет при Леон Даниел. Играе в Народния театър още като студент.

Първите му роли на професионална сцена са в Сливенския, Смолянския и Пазарджишкия театри. Участва в проекти на „Сфумато“. Носител е на две наград „Аскеер“. Играл е във филмите „Дзифт“, „Източни пиеси“, „Бекрайната градина“, „Прасето“, „Спасителят в прахта“… През 2008-а поставя спектакъла „Хирошима, моя любов“ от Маргьорит Дюрас в Театрална работилница „Сфумато“.

Съболезнования на роднините и близките на Йосиф Шамли!