Папа Франциск и няколко европейски държави насърчават провеждането на среща между президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Володимир Зеленски в кулоарите на срещата на върха за климата COP 28, която ще се проведе в Дубай, в Обединените арабски емирства (ОАЕ) през ноември, съобщава италианската агенция ANSA с позоваване на ливанския ежедневник L'Orient-Le Jour.

Защо Русия твърди, че в България има американска пропаганда

Според изданието папата се е обърнал с молба към президента на ОАЕ шейха престолонаследник Мохамед бин Зайед Ал Нахаян да организира тази среща. Източинците на L'Orient-Le Jour казват, че искането на папата е било направено в координация с някои европейски страни и, че някои от тези държави ще влязат в пряк контакт с Абу Даби за да подкрепят инициативата.

Тагарев: Заради мощната проруска пропаганда няма желаещи за армията (видео)

"ОАЕ биха могли да се възползват от геополитическата си позиция, за да постигнат прекратяване на огъня между Русия и Украйна. Целта е да се постигне съгласие за диалог, който може да сложи край на войната", казва един от източниците.

Пак според L'Orient-Le Jour президентът на САЩ Джо Байдън „е наясно“ с идеята и дори я „приветства“, подчертавайки, че ще предостави „цялата подкрепа, необходима на срещата, за да постигне целите си“.

Руснаците кътат повече пари в брой от когато и да било

Според УНИАН Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е заявил желание да организира такава среща. На фона на медийните спекулации за възможността за разговор Путин-Зеленски, L'Orient-Le Jour признава, че засега нито Владимир Путин, нито Володимир Зеленски са съобщавали, че ще присъстват на срещата на върха за климата в Дубай.

Украинската страна е отворена за подновяване на преговорите с Русия за мирно уреждане на конфликта. Това изявление направи говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, който коментира публикациите за възможна среща между лидерите на воюващите страни в Дубай.

До 12 години затвор грозят украинка, съдействала в опит за убийството на Зеленски

Според Милър Зеленски „е давал да се разбере от известно време“, че е „отворен за преговори с Русия при зачитане на териториалната цялост и суверенитета на Украйна“. В същото време представителят на Държавния департамент изрази убеденост, че самият Зеленски ще трябва да вземе окончателното решение за такава среща.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм