Службата за сигурност на Украйна съобщи, че жена е била арестувана за руски заговор за убийството на президента Володимир Зеленски. Службата съобщава, че тя се е опитала да разбере маршрута преди посещението му в засегнатия от наводнението Николаев през юни, информира Би Би Си.

Украйна редовно обвинява местните жители, които подкрепят Русия, че предават информация в помощ на московските военни. Зеленски потвърди, че е бил информиран за ареста, като каза, че ръководителят на Службата за сигурност на Украйна му е докладвала за „борбата срещу предателите“.

Русия не е коментирала ареста. В изявление на украинската служба за сигурност се посочва, че жената е била арестувана, докато се е опитвала да предаде разузнавателна информация на руснаците. Твърди се, че преди посещението тя се е опитала да събере разузнавателна информация, за да се опита да установи плановете на Зеленски в южната област Николаев.

Публикувано беше изображение на заподозряната с маскирани служители на службата в кухня. Лицата както на жената, така и на служителите обаче са замъглени.

Зеленски посети Николаев през юни, за да види щетите, причинени от пробива на язовирната стена "Нова Каховка", а след това отново през юли след тежък руски обстрел. Службата за сигурност казва, че е била уведомена за заговора преди посещението и е въвела допълнителни мерки за сигурност.

Твърди се, че Русия е планирала „мащабен въздушен удар по района на Николаев“ и заподозряната се е опитвала да им предостави информация за местонахождението на електронни военни системи и складове с боеприпаси, които биха могли да бъдат цели на руските военни.

Според службата заподозряната е живяла в малък град, наречен Очаков, който Зеленски посети през юли. Агентката е работила в магазин във военна база там. Става ясно, че службата за сигурност на Украйна не е арестувала заподозряната по време на посещението, но са взети мерки, за да се предотврати нападение срещу украинския президент. Агенти са я проследили след посещението, за да разберат повече за нейните действия и "получените задачи" от руснаците.

В изявлението се твърди, че заподозряната е шофирала в района и е направила снимки и видео на украински военни съоръжения. Очаква се тя да бъде обвинена в неразрешено разпространение на информация за движението на оръжия и войски. Ако бъде призната за виновна, може да получи до 12 години затвор.

Украинските сили за сигурност извършиха редица арести на предполагаеми "руски агенти", за които се смята, че са помагали да се локализират цели за руски въздушни удари.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм