Анализът на обявените данни от екзит пол показва, че Здравко Димитров запазва резултатите на ГЕРБ, въпреки предварителните нагласи, че той няма да успее да спечели толкова, колкото Иван Тотев през 2015 г. Димитров води с почти 34 %, според обявените от социологическите агенции резултати в края на изборния ден.

На балотаж с него следващата седмица ще бъде адв. Дани Каназирева – кандидат за кмет и лидер на пловдивската партия „Съюз за Пловдив“, за която има близо  21% от вота на пловдивчани днес. Славчо Атанасов, който тази година се яви като кандидат на НФСБ подкрепен от ВМРО-БНД, събира доста по-малко от гласовете в сравнение с миналите местни избори - 15% - което показва, че към момента той губи 8  000 гласа. Тепърва анализаторите ще кажат към кого от останалите кандидати са отишли тези гласове. За Дани Каназирева, която на миналите местни избори бе трета след Славчо Атанасов, днес са гласували 7-8 % повече пловдивчани.

БСП за България заложи на дългогодишния общински съветник и директор на ЕГ „Пловдив“ – Николай Радев, който печели 11 % от гласовете на избирателите в града под тепетата. В сравнение с миналите местни избори, когато Георги Гергов събра 7% от гласовете, социалистите вдигат резултата за тях с 4%.

113 515 души са гласували в Пловдив – толкова, колкото и през 2015 г. Избирателната активност обаче е едва 39,57%.

Не е изключено тези местни избори в Пловдив да предложат още изненади. Все още агенциите не дават резултати за кандидата на ЗС "Ал. Стамболийски" - Георги Колев, както и за кандидатите на „Кауза Пловдив“ Николай Бухалов и на „Демократична България“ адв. Атанас Костов.

Георги Колев и Георги Титюков – лидерът на другата пловдивска партия „Кауза Пловдив“ имат твърд електорат през последните години от около 7 000 гласа. Според предварителните нагласи те също ще имат групи в новия общински съвет.

От 24 партии и коалиции, които участваха с листи за общински съветници, в новия местен парламент свои представители могат да имат поне 7 от тях.  По информация на Дарик много пловдивчани са гласували и за листата на коалиция „Ние гражданите“ с водач Георги Величков, която също не се отразява до момента в резултатите на агенциите.

Всички резултати за Пловдив до момента са от екзит половете. По-рано днес от 3 партийни централи в Пловдив се обявиха срещу активно и организирано попълване на анкетни карти на социологическите агенции, които провеждат екзит половете в града. Според тях, на база на тези резултати, се обявяваха в интернет предварителни нагласи, в полза на друга политическа сила. Не е изключено официалните данни от Общинската избирателна комисия да поднесат и още изненади.

Новият кмет на Пловдив ще бъде избран на балотажа на 3 ноември.  Балотажи се очакват и в някои от районите на Пловдив.  Най-оспорвана е ситуацията в „Централен“ и „Южен“.  Ще бъде интересно в Пловдив да се наблюдава и кой кого ще подкрепи на втори тур.