Средният добив на ябълки тази година е тон, тон и половина на декар, при добра година може да се стигне  и до четири, пет тона на декар. Тази година добивът на ябълки в кюстендилско е съществено по-нисък спрямо последните 2, 3 години.Продукцията от ябълки,  въпреки че е сравнително слаба -качеството й е добро.
 Причините са няколко,но сред тях не са минусовите температури, защото по- големите щети причиняват дъждовете и студеното, мъгливо време ,заяви доц. д-р Димитър Сотиров от Институт по земеделие-Кюстендил.
Дъждовното време беше при цъфтежа на основния сорт отглеждан в региона -флорина ,неблагоприятните климатични условия по отношение условията не можа да опраши нормално плода и оттам е сравнително по-слабото количество продукция тази година, посочи той.

По думите му не може да се говори за опасност от измръзване от късноесенни слани защото плодовете вече са натрупали необходимите хранителни вещества,спокойно биха понесли отрицателни  температури.


„Стопаните да почват да прибират плодовете ,защото по-голяма е опасността от валежите, защото е възможно значителна част от тях да се напукат. В кюстендилско най-много  са площите на череши, сливи и след това ябълките. Средният добив на ябълки тази година е тон, тон и половина при добра година може да се стигне до четири, пет тона на декар. Тазгодишната продукция въпреки че е сравнително слаба -качеството й е добро. Стопаните срещат проблеми при реализацията на ябълковия плод, както беше при черешите -защото във веригите магазини ,където се продават най-големи количества плодове има внос. Само една фирма пласира във верига магазин. Нашата продукция стопаните трябва да реализират на свободния пазар където е много трудно, липсват и преработвателни предприятия. Малко са търговците ,които имат договори с училища и детски градини и реализират по-големи количества продукция. Масовия производител на ябълки е затруднен в намиране на реализация на своите плодове.“обясни той.


„Държавата сякаш не я интересува бизнеса, за частния производител не се прави почти нищо. Освен субсидиите по европрограмите,които не могат да покрият нарасналите разходи по отглеждането на овощните  градини. На фона на поскъпналите торове, торове, горива и работна ръка -продукцията се оскъпява, земеделските производители са принудени да продават под себестойността.“ категоричен е  доц. д-р Димитър Сотиров .