Окръжният съд в Добрич одобри споразуменията, постигнати между двама подсъдими за грабеж, придружен с нанасяне на средна телесна повреда, техните защитници и прокуратурата.

Със споразуменията страните приемат за безспорно установено, че на 9 май 2022г., в гр.Добрич, в съучастие - М.Д., като подбудител, и В.М., като извършител, са отнели дамска чанта и съдържащите се в нея мобилен телефон, портмоне, несесер и други вещи, всичко на обща стойност 405.64 лева, от владението на жена от същия град  с намерение противозаконно да ги присвоят, като за това е употребена сила и грабежът е придружен със средна телесна повреда, обусловила разстройство на здравето, временно опасно за живота. Към датата на престъплението В.М. е бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си. За извършеното престъпление той получава наказание лишаване от свобода за срок от 2 години, изпълнението на което се отлага с изпитателен срок от 3 години. Наказанието за другия подсъдим е лишаване от свобода за срок от 2 години и 6 месеца, чието изпълнение е отложено с 4-годишен изпитателен срок. Времето, през което двамата са били задържани под стража - от 15 юни 2022 г. до 16 февруари 2023 г., се приспада при изпълнение на наказанието.

Делото в Окръжния съд бе образувано по обвинителен акт срещу подсъдимите, но на разпоредителното заседание страните заявиха, че желаят да сключат споразумения, които впоследствие бяха внесени за разглеждане от съда. В съда са представени доказателства, че причинените имуществени вреди вече са възстановени.

В производството като частен обвинител бе конституирана пострадалата от деянието, която даде съгласие пред съда споразуменията да бъдат одобрени.

Определението, с което Окръжният съд одобрява споразуменията, е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.