397 са кандидатите за варненски депутати. Партийните и коалиционни листи са 29, а един от кандидатите е издигнат от Инициативен комитет, показва справка на Дарик в регистъра на Районната избирателна комисия (РИК).

Трети многомандатен избирателен район Варна има 15 представители в Народното събрание. Това означава, че за всяко депутатско място спорят средно по над 26 кандидати. Те ще бъдат избрани от имащите право на глас малко над 402 161 души в региона.

На парламентарния вот в неделя, 2 октомври, във Варненска област ще има 649 изборни секции. С машини ще се гласува в 541 секции, от които в 138 ще има по две машини. В град Варна ще има 406 секции, като в 341 от тях ще се гласува с машина, уточни председателят на РИК Велин Жеков.

Велин Жеков и Марио Смърков

Машините за вота пристигат във Варна тази вечер след 22.00 часа. Броят им е 679, като всички устройства ще бъдат разпределени по секциите и няма да има резервни.

Не повече от 10 са получените до момента сигнали за купуване на гласове в областта, основно в общините извън Варна. Сигналите са насочени към МВР, разкри областният управител Марио Смърков. Той отбеляза, че политическите партии са били изключително коректни по време на предизборната кампания.

В РИК до момента няма подадена нито една жалба или сигнал за нарушение, посочи председателят Жеков.