Денят на независимостта - 22 септември, ще бъде отбелязан пред паметната плоча на Стефан Стамболов на едноименния площад при ДКТ „Ив. Радоев”.
Тържественият ритуал ще започне в 11.00 часа с изпълнениe на Общинския хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева. Слово по повод 115 години от обявяването на Независимостта на България ще произнесе кметът на Община Плевен Георг Спартански. Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Празникът ще продължи с концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Посветен на празника е и съвместният концерт на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Ив. Вълев” – Плевен, и Ансамбъла за народни песни и танци „Пазарджик”, озаглавен „Кръстопът на приятелството”.

Той ще се състои на 23 септември /събота/ от 19:30 часа в парка на Регионалния исторически музей. На сцената ще излязат близо 100 музиканти, певци и танцьори.

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 година в Търново. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“.

Отхвърлянето на османското върховенство от България е последвано от анексирането на османските провинции Босна и Херцеговина от Австро-Унгария и предизвиква една от многобройните кризи в международните отношения в навечерието на Първата световна война.

Независимото Царство България е признато от Великите сили през пролетта на 1909 година.