“Всяко време ражда своите герои – герои без кавички и герои с кавички. Герои, които казваха това, което мислят и правеха това, което казват. Едните зарязаха семейства, близки, деца, майки и бащи и се сториха курбан за свободата и за славата на Отечеството. Затова ние ги славим и не слагаме кавички пред техните имена.

Другите в потайна доба и късен час парцелират длъжности, раздават финанси, разпределят имоти, купуват влияние, договарят длъжности и ходят на инструктаж по чуждите столици за да им кажат, какво да правят, за да се харесат на нови и на стари господари". Това каза в словото си кметът на Плевен Георг Спартански пред паметника на Христо Ботев в града, при отбелязването на 2-ри юни.

"Ботев и Левски и сподвижниците им не питаха нито на изток нито на запад, дали да правят революция. Те изповядваха това, което казват и направиха това, което бленуваха – да се сторят курбан.

Няма по-висока и по-висша саможертва от тази, да служиш на отечеството си, да защитаваш национални идеали, идеята за Чиста и свята република с демократско управление.

Заради тази свободна, свята и свидна на всички ни Майка България, момчетата гинеха в защита на Съединението по полетата на Западна България. Тези същите следовници на нашите велики революционери оставиха костите по бойните полета на Балканската и Междусьюъюзническата война, на Първата и Втората Световна война.

Хиляди са костите на нашите революционери, които загинаха за освобождението на поробена Македония, за единството на нацията, за да могат върху техните гробове и кости, безименни плъхове и страхливи мишки да разпределят порциите на държавната власт и държавно влияние.

Това гледам и в момента. Вчера в Народното събрание видях едни наследници на депутата Губиделников, който преди повече от 130 години, заедно със своите безименни и нищожни колеги отказа поборническа пенсия на вдовицата на Христо Ботев и на дъщеря му. Тези, които лишиха от пенсия майката на Васил Левски и които оставиха оцелелите ни поборници за свобода, да мизеруват в уж свободната България.

Докато едни мряха в окопите за Майка България и напояваха с кръвта си тялото на родината, сега едни други безродници си чупят очилата, плюят си в лицата и си изясняват сексуалната принадлежност.

Това ли чака българският народ от тези, на които сме поверили съдбата на България. Срам и позор за такава нация, която не почита своите герои, която лишава от пенсии, хляб и подслон техните наследници, но има време да дели мазните и тлъсти порции на държавната власт и влияние", каза Спартански.

"Надявам се, че това нещо много скоро ще свърши, защото българският народ е много търпелив, но той не може да търпи вечно и го е доказал в своята история.

Нека да стъпим на здрава почва, да изметем тинята, утайката, плявата и мръсната пяна и да направим това, което тези, които ни гледат в момента от българското небе, очакват от нас.

Ако не да дадем живота си, то да дадем всичките си сили, за да изградим една модерна, стабилна и достойна България, без да сме васали на никого и без да се кланяме на други западни европейски и неевропейски столици.

Само тогава ще бъдем достойни за паметта на тези, които положиха костите си, за да ни има нас.

Нека да е вечна паметта на Ботев и на всички наши герои! Поклон!“.