Стотици граждани се включиха в тържественото отбелязване на Националния празник на България 3-ти март на централния площад "Възраждане" в Плевен.

Сред тях бяха народни представители, областният управител Виолета Иеремиева и найните заместници, председателят на ОбС-Плевен доц. д-р Иван Малкодански, общински съветници, кметът на община Плевен д-р Валентин Христов, бивши кметове на Плевен, зам.-кметове и ръководители на отдели в Община Плевен и други гости.

След издигането на националния флаг, плевенски свещеници отслужиха панихида за загиналите воини пред Вечния огън на параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец".

В словото си, кметът на Плевен д-р Валентин Христов каза:

„В мрачните години на робството безброй просветители, духовници и революционери не само възродиха вярата, родолюбието и гордостта на народа ни, но и запалиха искрата на бунта. Удавеното в кръв Априлско въстание отекна по света като мощен вик за правото на независим и достоен живот.

В героичен поход, за избавлението на предците ни потеглиха хиляди български опълченци и воини. Мнозина от тях останаха в нашата земя, а тяхната смаожертва продължава да бъде пример за храброст и доблест, увековечена в стотиците паметници, издигнати  от признателните потомци.

Редутите край Телиш, Гривица и Плевен - Мъртвата долина, още пазят спомена за най-драматичните сражения в тази война, откъдето изгря свободата на България.

В съвременния свят на предизвикателства и военни конфликти живата памет за миналото все по-силно ни напомня, колко висока е цената на мира и свободата, и колко важно е да ги съхраним.

Дължим го на всички, отдали живота си на тези най-висши човешки ценности и на бъдещето.

Дълбок поклон пред героите на Плевен и България!".     

Венци и цветя от военни поделения, институции и граждани, бяха положени пред параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец".

Събитието премина с участието на Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков.

След тържествения ритуал, от 12:30 часа в ДКТ „Иван Радоев“ по повод Националния празник се проведе концерт „Живи корени“ с участието на Симфониета – Враца и ДФА „Филип Кутев“,  композитор и диригент Георги Андреев.