„Датата 22 септември 1908 г. идва като логичен край на една дълга епопея, започнала още в далечните векове през 1396 г., когато България губи своята независимост и пада под Османско владичество".

Това припомни в словото си кметът на Плевен Георг Спартански по време на официалното честване на 115 години от обявяването на Независимостта на България.  

„Живеем във взаимосвързан свят със своите многобройни предизвикателства – пандемия, войни, кризи. В този многополюсен свят е илюзия малка България да си мисли, че може да има 100% независима външна политика. Такава днес нямат дори великите сили, защото са длъжни да се съобразяват с новите предизвикателства на времето, и никой не е сам и не е цар в тази малка планета Земя, на кояти всички ние сме обитатеки, временно", каза кметът Спартански като припомни историческите събития, довели до постигането на независимостта на България.

"Трябва бързо да изчистим буренясалата и силно трънлива пътечка на националното съгласие и да намерим решенията, които тези, които сме избрали като представители на върховната власт - Парламент и Правителство, да презентират по достоен и категоричен начин на масата на Европейската общност, където се вземат решенията.

Без да имаме национално самочувствие и достойнство, без да се излекуваме от блазнещия порок да чукаме по вратите на чужди посолства за да ни казват и подсказват бъдещите решения, от значение за нашия национален интерес, нямаме общ път напред, няма да постигнем националния идеал, завещан ни от Левски за "чиста и свята република с демократско управление. Няма да се случи това, което казва великият държавник Стефан Стамболов, че "независимостта е следствие от силата, а силата се ражда от съединението", подчерта Георг Спартански.

Тържественият ритуал по отбелязването на 115 г. от обявяването на независимостта на България по традиция се състоя пред паметната плоча на площад "Стефан Стамболов", пред сградата на Драматично-кукления театър "Иван Радоев".

По време на събитието прозвучаха изпълнения на общинския хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева и Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Пред паметната плоча на площад "Стефан Стамболов" бяха поднесени венци и цветя от плевенски институции, официални лица и граждани.