В петък хърватският парламент одобри правителство, доминирано от консервативната проевропейска партия HDZ, начело с министър-председателя Андрей Пленкович, който стартира своя трети мандат. Изборите в страната се проведоха преди месец.

Дълго управлявалият HDZ (Хърватски демократичен съюз) доведе страната до присъединяването към НАТО, към Шенгенското пространство и към еврозоната миналата година. Партията сега сформира коалиция с крайнодясното Отечествено движение. То ще има трима министри в 18-членното правителство.

HDZ спечели най-много гласове на изборите на 17 април, но не достатъчно, за да управлява сам. Сравнително слабо мнозинство за новото коалиционно правителство може да постави началото на период на политическа нестабилност след дългогодишната доминация на HDZ.

В речта си Пленкович каза, че новото му правителство ще се фокусира върху по-нататъшния икономически растеж и модернизацията, като каза, че досега "гражданите са признали нашите усилия".

Интересен акцент след вота миналия месец е, че за първи път от години правителството на Хърватия не включва партия, представляваща етническото сръбско малцинство в Хърватия, след като Отечественото движение се противопостави на това.

Пленкович обеща, че "ще се грижи за правата на националните малцинства, ще ги уважаваме, ще защитаваме постигнатите права и ще се погрижим всеки в Хърватия, всеки наш гражданин, да се чувства добре".

Отечественото движение което спечели 14 места, се очертава като „победителят“ след вота, на който HDZ спечели 61 места в 151-местния парламент, което е доста повече от 42-те места, спечелени от основната опозиционна Социалдемократическа партия (SDP) и нейните съюзници, но по-малко от 76-те места, необходими за осигуряване на парламентарно мнозинство.

Партиите от малцинствата, които преди това бяха съюзници на HDZ, подкрепиха правителството, с изключение на партията на сръбското малцинство, за която Отечественото движение настояваше да бъде изключена от всяко бъдещо правителство.