Новата функция за търсене с изкуствен интелект на Google е критикувана за това, че дава хаотични и неточни отговори.

Експерименталният инструмент „AI Overviews“ е отговорил на някои потребители, търсещи как да постигнат „по-лепкаво“ сиренето върху пицата си, че за целта могат да използват „нетоксично лепило“.

Отговорите, генерирани от изкуствения интелект на търсачката, също така са казвали, че геолозите препоръчват на хората да ядат по една скала́ на ден.

Говорител на Google е коментирал пред Би Би Си, че това са „изолирани примери“.

Някои от отговорите изглежда са били базирани на коментари в социалната мрежа Reddit или на статии, написани от сатиричния сайт The Onion, посочва Би Би Си.

Реакцията на AI предизвика вълна от подигравателни коментари във виртуалното пространство. Но Google настоява, че функцията като цяло работи добре.

„Примерите, които видяхме, обикновено са много необичайни запитвания и не са представителни за опита на повечето хора“, се казва в изявление.

Според компанията изкуственият интелект предоставя отговори, базирани основно на висококачествена информация, релевантна на задълбочени интернет проучвания.“

Google заяви, че е предприела действия в случаите, когато са установени „нарушения на правилата“, и ги използва за усъвършенстване на системите си.

Това не е първият случай, в който компанията се сблъсква с проблеми със своите продукти, задвижвани от изкуствен интелект.

През февруари Google беше принудена да спре своя чатбот Gemini, който беше критикуван за отговорите му.

Предшественикът на Gemini, Bard, също имаше катастрофален старт, припомня Би Би Си.