На прага на лятото Драматичен театър „Рачо Стоянов“ - Габрово започна подготовка за новия театрален сезон с началото на репетициите на „Сводът“. Режисьорът Петринел Гочев избира пиесата, написана от Анна Петрова по мотиви от романа „Дневник на Микеланджело-Лудия“ от Роландо Кристофанели, за този си театрален проект.

Текстът на пиесата представя годините от живота на ренесансовия гений Микеланджело, в които той е ангажиран с изрисуването на свода в Сикстинската капела. Петринел Гочев, който е и художник, и скулптор, добре познава търсенията, терзанията и сладките моменти от живота на твореца. Със своя неповторим режисьорски език и работата си с актьорите, той подготвя спектакъл за таланта и божията благословия, за гения на художника и разтърсващите ходове на конкуренцията, за твореца и творението. Премиерата ще бъде наесен с участието на Димо Димов в ролята на Микеланджело Боанароти, Веселина Михалкова (гост), Гордан Коев, Любомира Башева, Надежда Петкова, Мартин Димов, Петко Койчев.

Режисьорът Петринел Гочев бе един от менторите в Летния театрален форум, който театъра организира за първи път от 4 до11 юли. 30 млади актьори и студенти преминаха през интензивни репетиции, тренировки, творчески срещи и обогатяващи събития. В Габрово звездни професионалисти споделяха опит с тях. А това е възможност за обогатяване не само за студентите, но и за преподавателите.

За творчеството и режисьорската работа, за габровския театър и неговата трупа, за своя бъдещ проект, за парите и за творците - чуйте от Петринел Гочев в звуковия файл.