Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова не се явиха на изслушването във Временната комисия за „Джемкорп“. Петков и Василев първоначално са потвърдили, че ще присъстват, но така и не се появиха. Депутатът от „Продължаваме промяната“ Иво Атанасов обясни, че съпредседателите на партията отсъстват заради парламентарния контрол, който тече по време на заседанието на комисията. За Лена Бориславова стана ясно, че не е изпращала потвърждение за присъствие.

Василев: И за слепите стана ясно, че има синхронизиран дует между Борисов и Радев

От парламента Кирил Петков подчерта, че въпросът е затворен с оттеглянето на меморандума, който е бил необвързващ.

Комисията успя да изслуша бившия енергиен министър Александър Николов, настоящия служебен - Росен Христов, и министъра на отбраната Димитър Стоянов. Николов обясни, че меморандумът е неангажиращ за България и има само потенциални инвестиционни намерения. По думите му клаузите за арбитраж са единствено потенциална защита за България. Росен Христов обаче коментира, че необвързващ документ няма. Той подчерта, че юридическият отдел на Министерството на енергетиката не е бил послушан, че държавата няма право да подписва меморандум с частна компания. Христов обясни, че към момента договорът е прекратен едностранно и въпреки че компанията е заявила, че няма да има никакви претенции, все още не е подписала прекратяването, а изчаква изтичането на сроковете.

Петков, Василев и Лена Бориславова ще бъдат изслушани в комисията за "Джемкорп"

Димитър Стоянов обясни от качеството си на тогавашен съветник на президента, че са искали единствено становище от енергийното министерство за меморандума, но такова така и не са получили.  

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм