яма да се наведем и не приемаме да ни чертаят червени линии" - така Кирил Петков отговори на ултиматума на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ако ПП-ДБ не им отстъпят МВнР  при ротацията, сглобката ще се развали и отиваме на избори 2 в 1. Той изтъкна, че ПП-ДБ не се плашат от избори, но по-разумното е да се заложи на диалога и попита, защо трябва да се разваля нещо, което работи. 

"Ние даваме възможността на ГЕРБ да имат най-високия пост в държавата - това е премиерът. Той отговаря за всички министерства. ГЕРБ получават в тази ротация, както сме обещали, най-високия пост в държавата и излаза на България към Европа и останалият свят минава през точно този премиер", заяви Петков. 

По думите му, за да има баланс в тази много чувствителна структура, в която управляват, трябва да има и втори гарант към външния свят, и това е министърът на външните работи. "За да има този баланс, ние трябва да продължим да се движим напред в тази конфигурация", допълни той.

"Аз не виждам никаква логика да се появи нов човек. Имаме един работещ екип - Мария Габриел и Николай Денков. Те до момента са работили в синхрон", отбеляза Кирил Петков.

Според него да се заплашва с избори 2 в 1, защото не може да се съвмести един отбор, който вече работи, е не само липса на държавническо поведение, но и някакъв тип егоизъм, който е абсолютно непродуктивен в разговорите. 

Според Кирил Петков в Столичния общински съвет се е сглобила нова коалиция между ГЕРБ, БСП и ИТН и трите партии следва да си носят отговорността за действията. Петков посочи още, че кметът на София трябва да е наясно, че ще се наложи да работи в много трудни условия.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм