Петър Македонски е  солист в предстоящия концерт на Симфониета Враца на 14 юни заедно с трима  известни български музиканти.

Събитието е част от цикъла „Българският инструментален концерт“, Пред врачанската публика заедно със Симфониета Враца ще свирят Симеон Гошев – пиано, Атанас Кръстев – виолончело и Петър Македонски – тромпет.

Ако трябва да съм точна, той е трето поколение   във фамилията, след неговия дядо и баща, които също са свирели на тромпет, а дядо му е създател на Първата школа за тромпет в Музикалната академия.

Наскоро беше гост на врачанската публика в големия концерт на Симфониета заедно с Мишо Йосифов и Милен Кукошаров.

Сега ще свири произведение  от българския  композитор В. Казанджиев - Концерт за тромпет и оркестър, заедно със Симфониета-Враца с диригент Христо Павлов. 

Днес го откривам в кратките минути на почивка между две репетиции в един изключително горещ летен ден.

 В залата е приятно хладно, до всеки музикант има бутилка с минерална вода. Репетицията напредва, след него на подиума ще се качи Симеон Гошев. Концертът е изключителен за Гошев и врачани, защото заради пианиста идва и роялът „Бьозендорфер“ .

Първият ми въпрос към Македонски е как се е появил пътят му към Враца и нашите симфоници:

Чуйте в прикачения звуков файл:

От звуковия файл ще научите как музикантът свири от 6-7 години, но първо е започнал с пианото и ударните инструменти. След това фамилната любов към тромпета превзема и него.

Какво мислите, че има записано на входната врата на жилището му? Написано е „Действай!“, защото както коментира известният тромпетист „понякога заабравяме да действаме“ , за да вървим напред.

"За всичко има време, стига да се разпредели правилно - да намериш баланса между почивка, свирене и работа", допълни още Македонски.

Концертът започва от 19 ч. в Градската концертна зала на 14 юни.