"Всяко едно общество, което иска да има бъдеще, трябва да инвестира в образованието и културата. Проблемът става, когато културата започне да се разглежда като нещо различно в държавата".

Такова мнение изрази във форума за идеи "Стълбището" на Дарик радио композиторът Петър Дундаков.

Фотограф пред Дарик: Най-фотогеничният човек е човекът в действие

Според него няма рецепта за спокойствието на един творец, но всеки един човек, за да функционира, трябва по някакъв начин да се чувства спокоен за утрешния си ден.

"За мен финансирането дори на писането на музика трябва да се финансира и не може да се смята, че един композитор ще работи нещо друго през деня, а нощно време ще пише някакви велики произведения – това е тотална утопия. Ако самата държава не легитимира заниманието като смислено, то тогава ти се превръщаш в маргинал и няма абсолютно никакво значение какво пишеш, ако то не може да общува и да се интегрира", каза още Петър Дундаков.

Почина композиторът на музиката от “Туин пийкс“

На въпрос може ли държавата да възпитава добрия вкус, композиторът отговори така: "Интелектуалците много се оплакват от чалгата – искат да се забрани. Аз не съм почитател на попфолка, но не смятам, че нещо трябва да бъде забранявано, а друго популяризирано. От друга страна обаче, това, което не трябва да се пропуска, е че както попфолка има възможност той да се самофинансира, така държавата да дава възможността на другата култура да се случва".

Според него е много важно държавните институции като филхармонии и опери да имат бюджет, с който да бъде субсидирано писането на нови творби.

“Зимни музикални вечери” започват с Пета и Шеста симфония на Бетовен

"Писна ми от българина, който се оплаква. Който вижда, че някъде животът тече, а тук при нас не тече. Аз съм живял 10 години в Холандия, избрал съм да съм тук и съм много щастлив, за мен това е прекрасно място, където мога да работя", посочи още Петър Дундаков.

По думите му това, което младият човек трябва да търси, е собственият си глас. "Когато намериш собствения си глас, тогава започваш да бъдеш чуван", на мнение е композиторът.

За Петър Дундаков "Дума на годината" е "бокс". Той сподели, че му се иска думата да е "промяна", като уточни, че тя няма нищо общо с политиката.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм