На 22 септември Варна отново ще отбележи Европейския ден без автомобили с мащабно пешеходно събитие. Сдружение „Таляна” с подкрепата на Община Варна и Национален Фонд Култура организират „ПЕША ФЕСТ: ВРЕМЕ ЗА ДИШАНЕ”. Той ще се проведе на улиците „Охрид” и „Цариброд”, които ще бъдат затворени за коли от 10:00 до 22:00 ч.

Европейския ден без автомобили се отбелязва за първи път на 22 септември 1998. Целта на инициативата е намаляването на шума и вредните емисии на газове в големите градове.

„Това е инициатива, която провокира хората да си помислят как би било иначе. Когато повървим по празната улица, седнем да пием кафе и не се притесняваме дали ще сгазят детето, или кучето ще се мушне под колата – тогава ще се замислим, че и така може да стане. Как може да стане, това вече е много дълъг разговор, който се базира на това, че не сме единствените – независимо дали сме пешеходци или шофьори”, заявява Биляна Раева от сдружение „Таляна”

За поредна година от „Таляна” организират богата програма за Европейския ден без автомобили във Варна.  

„Ще се проведе първата йога флашмоб, ще има целодневен пазар, богата музикална програма, демонстрации и разговори как градовете могат да станат по-зелени и по-приятни за живеене. За втора поредна година организираме конкурс за най-добра зимнина - за лютеница и сладко”, споделя Калина Жечева.

Програмата за Европейския ден без автомобили включва и дискусия за нощната икономика на града. Според Биляна Раева нощният градски транспорт във Варна трябва да е целогодишен, а не само през летните месеци.

„Имаме вода в чешмата през нощта, трябва да имаме и градски транспорт. Иначе си седим в стария век. С началото на учебната година започна и трафикът, защото всички си карат децата с кола на училище. Ако има подходящо разписание на градския транспорт, няма да го има този трафик. По същия начин е и през нощта – трябва да се направи подходящо разписание, като се знаят точките и часовете на културните събития. Като кажем „градски транспорт”, си представяме автобус, но има по-гъвкави схеми. Може да има партньорство с частния обществен транспорт – таксита, тротинетки, споделени велосипеди. Те могат да участва в схема, при която с картата си за градски транспорт да пътуваш с такси, което в определени часове минава по спирките”.

До няколко години във Варна трябва да бъде внедрена зона за ниски вредни емисии. Ако това не се случи, градът ще бъде заплашен от санкции.

„До 2030 г. трябва да има имаме такава зона. София и Пловдив са обект на такива санкции ежедневно, защото нямат такива зони.  Зоната означава, че в една голяма част в центъра на града няма да бъдат допускани автомобили, които са под екологичните критерии. Това означава, че всички живущи и хора с бизнеси в тази зона трябва да преосмислят своя начин на придвижване. Такива зони има във всички големи западни градове. На входовете им има специални камери, които по регистрационната табела отчитат дали колата отговаря на изискванията и може да влиза в зоната. Глобата за нарушителите е 300 евро”. допълва Биляна Раева.

Пълната програмата на „ПЕША ФЕСТ: ВРЕМЕ ЗА ДИШАНЕ”:

СЦЕНА УЛ. ЦАРИБРОД

10:00- 11:30 

Flashmob yoga студио The secret/ Водеща Мариана Славова

11:30- 12:30

КАТ демонстрация за пътна безопасност (за най-малките)

13:00 - 18:00

DJ set by Inerta 

16:00- 18:00

Обиколка “Архитектурата на 1920-те и 1930-те във Варна” /Фондация Български Архитектурен Модернизъм/ 

Начална точка: пресечката на “Сливница” и “княз Борис I”

16:00 - 19:00 

Ул. Охрид 

Дискусии на тема “Нощна Икономика” и “Градска Мобилност” с Биляна Раева и с участието на партньори на Варна от Брага (Португалия) и екипа по проект “Cities after Dark”

18:00 - 19:30

Конкурс за най-вкусна домашна зимнина - за участие запишете се на място на инфо деск на  ПЕША ФЕСТ до 17ч.

18:30- 20:30 

DJ set by Inerta 

20:30 - 22:00

Live music

Nikolina NU

Лютеница/LTNC


ЦЯЛ ДЕН

10:00 - 22:00

Базар на занаяти и изкуства

12:00 - 18:00

Уроци по скейт от ХАЛЕ3

10.00-20.00

“Варна, лицето ти!” - изложба на Яков Шустов

 ул. Охрид  

14.00-20.00

“Пазителите на ТАЛЯНА” - куест игра за разходка

Запишете се на място на инфо деск на ПЕША ФЕСТ 

11:30- 18:00

„ЕДНО НЕЗАБРАВИМО ЛЯТО” - Изложба живопис на Стефан Хаджи-Николов

Галерия Арт маркони 

14:00-19:00 

Игра с градска намеса в улиците на квартал Таляна, свободен достъп (Галерия ЛАРГО)

Начална точка ул. Охрид 1

12:00-20:00

Велико търновската арт група Co Interaction  “Светът има нужда от младите” - изложба на дигитални творби с добавена реалност 

ул. Охрид 1