В понеделник Перу обяви извънредно положение в здравеопазването в по-голямата част от страната, тъй като горещата вълна и проливните дъждове доведоха до увеличаване на случаите на треска денга, съобщи Ройтерс.

"Броят на смъртните случаи в южноамериканската страна, причинени от вируса, нарасна до 32 през тази година", заяви в понеделник министърът на здравеопазването Сезар Васкес.

"Общият брой на случаите също се е увеличил до 31 300 през първите осем седмици на годината", каза Васкес, в сравнение с 24 981 през първите седем седмици.

Денга, която се предава предимно чрез ухапване от заразени комари, причинява симптоми като треска, гадене, повръщане, умора и болки в тялото. Повечето от случаите, наблюдавани досега в Перу, са в северната част на страната, където болниците вече са препълнени.

Според Васкес типичната за страната реакция при денга е "изпреварена" от фактори като климата: "Времето е създало перфектна среда за размножаване на комарите, които се размножават по-бързо и стават по-чести преносители на болестта", каза той.

Кабинетът на перуанското правителство одобри предложението за обявяване на извънредна ситуация в здравеопазването в понеделник, каза Васкес пред журналисти, часове след като заяви, че епидемията от денга е "неизбежна".

По официални данни през миналата година в Перу от денга са починали 428 души, а заразените са 269 216.
От 2023 г. насам андската държава се сблъсква с високи температури и проливни дъждове поради метеорологичното явление Ел Ниньо, което затопля моретата край перуанския бряг.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм