Полицаи от Септември задържаха мъж, участвал в схема за телефонна измама. На 26 май неизвестни се обадили на домаш​ния телефон​ на 88-годишна жена от село Варвара. Непознат съобщил на пенсионерката, че е адвокат на нейната дъщеря​, която е блъснала и убила човек при пътен инцидент във Великобритания. Поискал 10 000 паунда, за да „се оправи тежкото положение“ на дъщеря й.

Притеснената старица събрала спестяванията си и предала на непознат мъж 6000 лева. Не след дълго пострадалата и нейните близки разбрали, че става дума за класическа телефонна измами и подали сигнал в ​полицията. ​Разследващите установили, че 52-годишен жител на Септември​ е взел парите и е посредник ​в телефонната измама. Той е задържан, образувано е досъдебно производство.

Служители на реда за пореден път призовават хората да бъдат внимателни, тъй като през последната седмица зачестяват опитите за телефонни измами. От получаваната информация е установено, че се използва класическа схема, която е ползвана и преди години. Непознат глас се представя за адвокат, лекар или полицай и информира евентуалната си жертва, че негова дъщеря, син, внук са предизвикали тежка катастрофа със смъртен случай. Мястото на пътния инцидент се подбира спрямо жертвата и се представя да е станал в страната или в чужбина. За да се „оправи работата“ било необходимо да се събере и предаде определена парична сума.

Апелът към гражданите е да не дават пари и ценности на непознати, а първо да се обадят на близките си или на телефон 112.