Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски ще предложи създаване на временна парламентарна комисия, която да провери фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса. Това се посочва в позиция, разпространена от пресцентъра на движението, като се уточнява, че предложението идва в отговор на призива на гражданската организация „Антикорупционен фонд“ за създаване на такава комисия.

Мартин Божанов, по-известен като Нотариуса, бе показно убит в затворен комплекс в Горна баня миналата седмица.

По-рано днес журналистът Николай Стайков заяви по Нова тв, че в понеделник от "Антикорупционен фонд" са изпратили писмо до Народното събрание, до председателя му и парламентарните групи с предложение за образуване на комисия, която да разследва къде се е провалила системата в случая с Нотариуса. Преди дни съдия Владислава Цариградска разказа пред бТВ за това как Божанов е работил и притискал магистрати, а Николай Стайков посочи, че е държал затворен клуб за магистрати.

"Правовата държава означава държава с обективна и независима съдебна система. Недопустимо е правосъдието да се случва по клубове и на тъмно", се цитира Деян Пеевски в съобщението, разпространено от ДПС. В позицията се посочва, че това не е първият случай, в който се разкрива нерегламентирано влияние в правосъдната система, но се подчертава, че трябва да бъде последният. 

"Обществото трябва да знае какво се е случвало и нашата отговорност като народни представители е да осветим лошите практики и да направим така, че да бъдат невъзможни занапред", призовава той.

Делян Пеевски припомня, че парламентът е натоварен от Конституцията и хората с най-голяма отговорност за укрепването на правовата демократична държава.  

„Със съгласието за промени в Конституцията и сформирането на евроатлантическото конституционно мнозинство, ние започнахме реформирането на правосъдната система, което трябва да довършим, за да възстановим държавността и справедливостта в името на хората“, се казва още в позицията. 

В Софийската градска прокуратура има едно разследване за дейността на Божанов, каза след убийството заместник градският прокурор Иво Илиев. Разследването е за имотни измами, пране на пари и за изнудване на съдии по граждански дела, по които той е имал интерес. Разследването е било на финална фаза и е предстояло повдигане на обвинение, каза тогава Илиев. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм