Пеещ фонтан е най-новата атракция в центъра на град Пещера. Откриването му беше част от програмата за 1 юни - Ден на детето. В 21:20 часа снощи водните струи на фонтана на пл. "България" се извисиха пред погледите на стотици събрани да присъстват на тържеството хора. Фонтанът ще има дневна, нощна и междинна програма без и със мелодии. Конструкцията ще съчетава едновременно звук и светлина.

След реновирането, компрометираното съоръжение е възстановено до най- малкия детайл. Ремонтно-възстановителните дейности, продължили няколко месеца включваха нова изолация на водното корито, подмяна на съоръженията, ново осветление монтирано по съвременен начин и помпа. Използвана е съвременна автоматика.

Цветови комбинации, определени от компютър, допълват красивата водна атракция. Оборотна вода, прецизно пречиствана от филтърни съоръжения се превръща във феерия от танцуващи цветни струи, благодарение на съвременна мощна помпа. Прецизно разположени дюзи, прожектори, воден пръстен и компютърни устройства осигурява възможност за синхронизацията между осветлението и музика.

На събитието присъства Общинското ръководство и Йордан Младенов - кмет на населеното място. Празничната обстановка допълваха местните музиканти Михаил Паев и Христо Глушков, които изпълниха любими рок песни от сцената. Йордан Младенов подчерта, че новата визия на водното огледало ще придаде цялостен и завършен вид на площадното пространство и ще стане любимо място за пещерци и гости на града.