"Руските войници, които загинат във войната срещу Украйна, ще бъдат очистени от всички свои грехове", заяви руският патриарх Кирил. Това се случва дни след като президентът Владимир Путин нареди първата мобилизация в страната след Втората световна война, предаде БГНЕС.

Молдова обмисля отнемане на гражданство за тези, които отиват да се бият за Русия

Патриарх Кирил е ключов съюзник на Путин и поддръжник на инвазията, съобщи Ройтерс. Преди това той критикува онези, които се противопоставят на войната.

Лукашенко към Путин за избягалите руснаци: Ако бяха останали тук, щяха ли да са наши хора?

"Мнозина умират по полетата на кръвопролитна война", каза 75-годишният Кирил в първото си обръщение след заповедта за мобилизация.

"Църквата се моли тази битка да приключи възможно най-скоро, за да може колкото се може по-малко братя да се убиват взаимно в тази братоубийствена война", допълни той. 

Около 100 души бяха задържани на демонстрация срещу мобилизацията в Дагестан

"Но в същото време Църквата осъзнава, че ако някой, воден от чувството за дълг и необходимостта да изпълни клетвата си ... Отиде да изпълни това, което дългът изисква от него, и ако човек загине при изпълнението на този дълг, то той несъмнено е извършил акт, равностоен на саможертва. Те ще са пожертвали себе си в името на другите. И затова ние вярваме, че тази жертва измива всички грехове, които човек е извършил", заяви патриарх Кирил.

Руснак стреля срещу отговорник за мобилизацията в Сибир

Русия свиква около 300 000 допълнителни военнослужещи, в рамките на мобилизационна кампания. Тя разпали обществения гняв, доведе до бягство на мъже във военна възраст и предизвика протести в цялата страна.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм