"Молдова може да отнеме гражданството на свои граждани, които отиват да се бият за Русия в Украйна", заяви президентът Мая Санду.

Руснак стреля срещу отговорник за мобилизацията в Сибир

Припомняме, че миналата седмица Русия започна "частична" мобилизация за подсилване на войските си в Украйна. В сепаратисткия молдовски регион Приднестровие живеят 200 000 души с двойно молдовско-руско гражданство.

Санду заяви, че съществува риск някои от тези хора да бъдат призовани от Русия да се бият, предаде Ройтерс.

"За да предотвратим това, анализираме възможността за прилагане на процедурата за отнемане на молдовското гражданство на тези хора (с руски паспорти), които се сражават на страната на агресора", каза Санду.

Руснак стреля срещу отговорник за мобилизацията в Сибир

"Също така разглеждаме възможността за по-строго наказание за молдовските граждани (без руски паспорти)... които са в редиците на въоръжените сили на агресора", каза тя.

Тя заяви, че Молдова провежда консултации с Москва, за да предотврати случаи на призоваване на нейни граждани.

Русия разполага с "мироопазващи" войски в Приднестровието от началото на 90-те години на миналия век, когато в резултат на въоръжен конфликт сепаратисти откъснаха по-голямата част от региона от контрола на Молдова. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм