Разказването на приказка от душата на родителя към душата на детето е една сърдечна връзка, която той залага за цял живот. Това каза в предаването "По-полека" педагогът Любов Миронова, автор на "Пътеводител в света на приказките".

"Пътеводител в света на приказките" е представен като наръчник за родители и учители, който има за цел да спомогне приказките и книгите да подкрепят по най-добрия начин развитието на детето от раждането му до 12-годишна възраст.

"Това е една книга, създадена в продължение на много години като ясна нужда за нейното създаване дойде от училището за съзнателни родители, където в дните, в които обсъждаме какви книги да се четат по възрастови групи, забелязах голямо неразбиране по темата. В училището за родители носех книги и молех родителите, които участват в курса, да ги подреждат на 6 маси, за да видим кои книги са подходящи за различните възрастови групи", разказа Любов Миронова.

По думите й книгата е подходяща за всеки дом, за да имат хората яснота как да създадат един читател, един човек, който обича книгите и приказките.

Всички класически приказки са подходящи за деца от 1 до 4 клас, каза Любов Миронова и добави че индивидуалното идва, родителят като разказва тази приказка, да усети кога е уместният момент.

"Книгите се четат от родителите - те научават тези приказки, стоплят ги с душевната си енергия и в уместния за детето момент ги поднасят".

Според педагогът от 0 до 7 години детето трябва да познае света като добър. Злото навлиза в приказките на етапи и в "Пътеводител в света на приказките" много подробно са описани етапите, в които детето се среща със злото.

"Злото не е в света на хората, а в света на жвотните. Страшните приказки са много ценни за децата от 1 до 4 клас. Грешка е, ако някой дава такива приказки в първи възрастов период (от 0 до 7 години), но във втори е изключително полезно. Те се разказват, а не се четат. Разказването е голям ключ за това да се поднесе приказката на детето адекватно", посочи още Любов Миронова. 

По думите й екранът не е безопасен дори за физическото тяло на детето. Малките деца трябва да се държат далеч от екраните, а тези от 7 до 14 години да са заедно с възрастен човек, когато гледат нещо, за да може той да им помага да разберат скритите послания, манипулации и внушения, които постоянно текат. 

"Не е добре, защото детето се задръства с информация, която не може да преработи. Една класическа приказка ако я видим като съвеременен филм на Дисни, сигурно Червената шапчица ще е африканец, който може да лети", заяви Любов Миронова. 

Още от разговора на Мариана Корчакова с Любов Миронова чуйте в прикачения звуков файл

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук