Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщи, че се удължава срокът на временната организация за движение по участъка от път I-1 между Мездра и Лютидол до средата на февруари.

Отсечката е затворена за движение в двете посоки от 160-ти до 172-ри км за изграждане на новото трасе.

Причината за удължаването на работата е поради непредвидени обстоятелства, възникнали по време на строителните работи - необходимост от извършване на археологически проучвания в части от трасето, изготвянето и одобрението на нов парцеларен план в зоната на инженерните мрежи и пътните възли. 

От агенцията посочват още, че пълното затваряне на отсечката е необходимо, тъй като платното в посока Видин, в участъка между 161-ви и 172-ри км, се изгражда в непосредствена близост до съществуващия път I-1, а платното в посока София в по-голямата си част е върху съществуващото трасе на първокласния път.

В същото време за изпълнението на всички планирани дейности по проекта се извършват и взривни работи на скатове, оформяне и обрушване на откоси, полагане на мрежа по откосите и редица други строителни дейности. 

Според плановете отсечката трябваше да бъде отворена в средата на декември, след което срокът се премести за средата на януари. От АПИ съобщават, че след като бъде пусната, шофьорите ще преминават по новото трасе с по две ленти за движение в посока.

Срокът за завършване на модернизацията на целия път I-1 Мездра - Ботевград е декември 2024 г. През април миналата година бе открита една част от него – 7,5 км около с. Новачене, а отсечката Мездра – Лютидол бе затворена за движение два месеца по-късно.

Тежкотоварният трафик бе пренасочен през малки населени места и това стана причина жителите на няколко села по трасето да изразят недоволството си от създадените проблеми, преграждайки пътя.  

 Срокът за завършване на модернизацията на пътя между Мездра - Ботевград е юни 2024 г., заявиха  от АПИ.