Повече от половината българи са функционално неграмотни, алармираха от асоциация „Българска книга”. Все повече хора се затрудняват да работят с текст, което води до разпространение на дезинформация и поддаване на манипулации. С цел превенция на проблема, асоциации, свързани с културата и образованието, обявиха днешния 17 ноември за „Ден на четенето”. Целта е да се стимулира грамотността, не само при децата, но и при възрастните хора.

"Задълбоченото четене на книги е много важно, не само за отделния човек, но то допринася и за развитието на икономиката, бизнеса и иновациите. Именно четенето е онзи базов процес, отговорен за развитието на мисленето", отбеляза  Валентина Стоева, председател на фондация „Четене“.

"Една от инициативите на кампанията се нарича „Първа книга” . Идеята е всяко новородено дете да получава книга, която родителите да му четат, защото ранното слушане на книги е важно за формирането на човека", обясни Десислава Алексиева от асоциация „Българска книга”.

По време на събитието, стана ясно, че в първия „Ден на четенето“ в България са се регистрирали общо над 177 хиляди души.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм