След прохладния май, дъждовете и гръмотевичните бури, има промяна в синоптичната обстановка и с началото на юни бързо се приближаваме към типично летни преживявания.

Още от днес и постепенно в следващите дни ще усетим горещия дъх на лятото, защото температурите ще започнат да се повишават.

Заради пренос на по-топъл въздух от югозапад, атмосферата над Балканите и над нашата страна ще се затопли и времето ще бъде типично лятно - с малка вероятност за валежи и много горещо.

В деня за размисъл и в деня на предсрочните избори ще е слънчево и топло, дори горещо, в следобедните часове, в низините на страната. 

В понеделник през страната ще премине атмосферно смущение, то няма да засегне температурите, но ще създаде условия за развитие на гръмотевични бури. Следете краткосрочната прогноза за повече подробности.

От вторник нататък и особено в сряда, четвъртък и петък, но не само, температурите ще бъдат високи, ще е много горещо като се очаква да бъдат измерени стойности до 38 - 39 градуса, а американския модел GFS дава дори стойности до 40 - 41 градуса.

В средата на следващата седмица е възможно да видим отново краткотрайни превалявания, но главно над Северна България, ако ни закачи един от студените фронтове, които ще преминават северно от страната.

И така, предстои ни гореща вълна, която ще продължи повече от три дни и заради това трябва да обърнете внимание на всички онези позабравени от миналото лято мерки, които са важни при горещо време.

Не излизайте без необходимост от 12 до около 17 часа, не работете на открито, носете светли, по-широки дрехи, пийте повече вода и ползвайте охладителни уреди - климатици и вентилатори.

Не подценявайте жегата, тя е опасна особено за възрастните хора и децата.

Горещото време ще приключи около 17 - 18 юни и ще последва захлаждане, но това предстои да се уточнява.

И така, чакат ни няколко много горещи дни през юни, когато максималните температури могат да се доближат плътно до 40 градуса, а това е много горещо. 

Например в района на София много горещо през юни е било през 2007 и 2017 година, когато максималните температури са достигнали 38 градуса. Сега ще видим какви температури ще се измерят и дали ще достигнем подобни стойности.

В Европа нещата ще бъдат коренно различни. Докато на югоизток е горещо, в Гърция особено, то в Централна и Северозападна Европа ще е направо хладно. Там ще нахлуват студени въздушни маси от Северния Атлантик и температурите през деня ще бъдат до 22 - 24 градуса. На фона на 34 - 39 градуса у нас, това си е направо студено.

Такава синоптична ситуация, при която континента е разделен на две зони - гореща и хладна, не е радост и се случва през лятото.

ООН отново публикува статия за климатичния край на света, така наречения от тях път към климатичния ад, това е поредната статия с такъв привкус, статия на климатични алармисти, които очакват края на света. Това прилича повече на статия издадена от религиозна секта, отколкото от уважавани учени, които по този начин плашат хората с апокалиптични прогнози, които все не се сбъдват.

На този фон на апокалиптични прогнози, ледът в Северния ледовит океан е на сравнително високо ниво - близо 12 млн. кв. километра, доста повече от някой години през миналото десетилетие. 

А средната глобална приземна температура, измервана от специализирания сайт temperature.global e 14.5 градуса, с 0.5 градуса над приетата за средна приземна глобална температура през изминалите 30 години.

В подкрепа на тезата, че климатичната система е сложна и все още недотам добре изучена, независимо от напредъка на науката е факта, че списание Нейчър публикува статия, в която се твърди, че през целия период на инструментални наблюдения, тоест повече от 85 години, ледът в източната част на Антарктида се е увеличавал, вместо да намалява, както следва от теорията за климатичния край на света.