"Ако нещо ме спира да коментирам напоследък, то не е само фактът, че изпитвам известно раздразнение от случващото се, но и фактът, че много голяма част от нещата, които се случват, нашата професионална общност успя да ги предвиди. Всичко толкова излезе с хастара навън, че то вече няма нужда от анализ – очевидно е само по себе си".

Това заяви в предаването "Кой говори?" по Дарик радио политологът Първан Симеонов.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готови да ротират премиера

"От една страна има логика в това двете големи формации да се съберат, от друга страна на фона на всичките заклинания как "няма да подкрепим" и т.н., струва ми се, че едни от големите губещи като електорална тежест ще бъдат ПП", добави политологът.

По думите му при ГЕРБ също вреоятно ще има загуба на привърженици, но това са привърженици, "които просто ревнуват Борисов".

Мария Габриел върна неизпълнен първия мандат на президента

Първан Симеонов изрази мнение, че това, което се случва, вероятно ще е добро за страната, но съдържа една основна опасност. Политологът цитира думи на Асен Василев, който политал кой ще е в опозиция, когато ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са във властта. "Възраждане" остава в опозиция", посочи Симеонов.

"Като гледам реакциите на голяма част от привържениците на ПП, хич не им харесва тази идея. Аз още не съм сигурен, че това ще стане. Много крехко ми се струва. Освен това, това е Борисов. Той ги прелъсти. Защо да е длъжен да се жени за тях накрая? Защо не отиде на едни нови избори да ги бие с още повече? Защото тогава най-вероятно ще ги смаже", каза още политологът.

Костадинов: На следващите избори някои партии ще ядат шамари от „Възраждане” - на ротационен принцип

От своя страна социологът Елена Дариева каза, че принципът на ротация, с който стартира Народното събрание, вече го виждаме прехвърлен и към Министерския съвет. Предлагането на този ротационен принцип е доста опасно, посочи социологът.

"Имам чувството, че ще бъдем първата нация, която е напът да наизусти Конституцията", отбеляза Дариева.

Борисов: Единственият шанс да се случи нещо добро в България е да подкрепим втория мандат на ПП-ДБ

"Според мен първият по-сериозен стрес тест пред бъдещото правителство ще бъде персоналния състав на Министерския съвет. С интерес ще се следи каква ще бъде номинацията за министър на финансите и министър на правосъдието. Новата ситуация с много интригуващия сюжет, който тече в прокуратурата, налага известно преосмисляне на тази позиция, затова е интересно да видим коя ще бъде новата номинация", коментира социологът.

По думите й обаче това не решава големия проблем, който е проблем на доверието. "Когато седнаха на масата за разговори лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, в прав текст Кирил Петков каза "ние имаме един единствен проблем и той е проблем с доверието", посочи Елена Дариева.

Тя е на мнение, че тази криза трудно ще бъде преодоляна. Предстоят много тежки решения. Много е крехък балансът, който имаме с втория мандат, каза още тя.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм