Парламентът проведе извънредно заседание с единствена точка промени в Закона за Българската народна банка, с които в преходните и заключителни разпоредби се правят изменения и в законите за Сметната палата и за омбудсмана.

Целта на измененията е да позволят на управителя или подуправителите на БНБ, омбудсмана или заместника му, председателя или заместник-председателя на Сметната палата да могат да бъдат назначавани за служебен-премиер. До промените се стигна вследствие на обновената конституция, приета в края на м.г., която редуцира кръга на възможните кандидатури за министър-председател на служебен кабинет.

Преди заседанието на парламента във вторник законопроектът бе гласуван на второ четене и в правна комисия, където бе решено, че за да заемат поста на министър-председател, лицата няма да излизат в неплатен отпуск, а ще бъдат с временно прекратени правомощия.

След края на служебния кабинет, назначеният за служебен премиер ще може да се върне на предходната си позиция. Текстовете бяха гласувани окончателно и в пленарна зала, въпреки критиките на опозицията.

Промените в закона предизвикаха бурен дебат в парламента.  Петър Петров от „Възраждане“ съзря противоречие с назначаването на председателя на Сметната палата Димитър Главчев за служебен премиер: 

„Той ще стане служебен министър-председател, ще организира изборите, и след това, когато се върне отново обратно, трябва да одитира тези избори, тоест, той ще прави одит сам на себе си“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи назначаването на Главчев като служебен премиер за ярък конфликт на интереси: 

„Разбирам атаките към Христо Иванов, че е внесъл тази глупост. Добре, само, че кой натисна зелените копчета? И нека ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ заедно да си понесат отговорността за това. Това мнозинство съсипа държавата“.

От ИТН предложиха да не се дава възможност за удължаване на прекъснатия мандат при поемането на новия пост в изпълнителната власт. Поискаха и, ако управителят на БНБ или председателят на Сметната палата поемат поста „служебен премиер“, да не могат да посочват свой временен заместник. Тошко Йорданов от ИТН на свой ред нападна словесно Христо Иванов от ПП-ДБ: 

„Бащата на Конституцията на първия ред, който има амнезия, и не помни, че той е предложил тъпотиите, които в момента оправяме“.