Промените в Конституцията отвориха казус с получаване на двойни заплати от народните представители. „Ремонтът“ на основния закон, който стестни възможностите на президента за избор на служебен премиер, даде „зелена светлина“ на Народното събрание (НС) да работи до клетвата на следващия парламент. Така за периода на застъпване се оказва, че ще се плащат заплати на депутатите от 49-ото НС и за двата мандата.

„Не е редно да се взимат две заплати. Имате предвид ако някой е избран и от стария, и от сегашния парламент. Аз ако взема двойна заплата, ще се откажа от нея“, коментира Нестимир Анананиев от ПП-ДБ.

Въпреки декларацията му от опозицията „скочиха“ върху ПП-ДБ заради неразбориите след промените в Конституцията. Те станаха факт в края на м.г. с подкрепата не само на ПП-ДБ, но и на ГЕРБ-СДС и ДПС.

„Пореден конституционен абсурд. Това го няма никъде по света и отново беше направено заради ПП-ДБ, защото предложенията бяха техни, ако помните, и сега е моментът, в който те трябва да поемат политическата отговорност“, заяви Костадин Костадинов от „Възраждане“.

Тошко Йорданов от ИТН също влезе в тона му, като подцерта:

„Когато се приемаха тези глупави промени в Конституцията, казахме проблемите, които ще се получат със служебния премиер, проблемите с това, че ще има две Народни събрания по едно и също време“.