ТЕЛК решенията ще са валидни и след изтичане на срока им до момента, в който не бъдат подновени, реши окончателно Народното събрание. Промените дават възможност на хората с увреждания да продължат да получават пенсиите си за инвалидност, както и финансовата и целева подкрепа, на която имат право, докато не бъдат преосвидетелствани.

Изнасяла ли е България боеприпаси за Украйна чрез посредници?

В закона изрично се посочва, че в случай на намаляване на процента на инвалидност, няма да се изисква връщане на вече получени пари. С поправките депутатите разрешиха казуса с големите забавяния от страна на ТЕЛК и НЕЛК комисиите, заради които хората с увреждания оставаха без доходи в продължение на месеци след изтичане на предходните решения. За да могат да получават без прекъсване пенсиите си, лицата трябва да подават документи за преосвидетелстване не по-късно от 3 месеца преди изтичане на срока на експертните им решения. 

Наборната военна служба, както и времето, в което репресирани лица са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, ще се считат за действителен осигурителен стаж и ще могат да се използват при пенсиониране и от лицата, които нямат 15 години осигурителен стаж, реши още Народното събрание. 

На първо четене: ТЕЛК решенията ще важат, докато не бъдат подновени

За осигурителен стаж ще се счита и времето, през което човек е останал без работа заради задържане и след това не е бил привлечен като обвиняем или е бил оправдан. Промените ще засегнат около 2000 души, които нямат необходимия осигурителен стаж от 15 години и ще струват на бюджета между 7 и 8 милиона лева на годишна база. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм