Панихида по повод 143 години от гибелта на руския император Александър ІІ, останал в историята като Цар Освободител, беше отслужена днес в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”.

На ритуала присъстваха кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански, заместник областните управители Николай Абрашев и Александър Йотков, началникът на отдел "Култура" в Община Плевен Анелия Дечева, представители на Дружеството на военнопострадали и военноинвалиди, ръководството на РВИМ, ученици от ПГ по туризъм в Плевен и граждани.

От името на ръководството на Община Плевен и Общинския съвет бяха поднесени цвета в знак на признателност пред паметта на загиналите за Освобождението на Плевен воини.

Александър II е убит на 13 март (1 март стар стил) 1881 г. при атентат, организиран от Народна воля и осъществен от първомартовци. При преминаване на каретата му по крайбрежната улица на „Канал Грибоедова“ в Санкт Петербург, под бронираната карета е взривена самоделна бомба от желеобразен динамит.

Каретата е частично разрушена, но императорът не е засегнат. След като той слиза от колата, втори атентатор взривява императора и себе си с втора подобна бомба.