За поредна година местни читалища  подредиха обредни пити и хлябовеза Панагия в центъра на Кюстендил .Красиво аранжирани щандове и  изобилие от обредни хлябове са подредени в градинката пред Обреден дом за празника Успение на Пресвета Богородица в Кюстендил.

По традиция беше отслужен водосвет .

 Традицията беше спазена и още от рано сутринта от местните читалища подредиха обредни хлябове, пити и погачи.

В село Грамаждано зелникът всяка година се приготвя от мъж. И този път традицията беше спазена.

„За поредна година участваме на празника аз, моят съпруг, председателя на читалището Виолета Христова и дъщеря ми. Традицията при нас е, че в нашето читалище мъж замества зелника. Ето и този път имаме два зелника, които моят съпруг приготви. Ние жените все още не можем, той е наследил тайната още от майка си и е специалист в това отношение. Наше дело обаче са погачите, а самата подготовка започна още от началото на миналата седмица. Тази година новото при нас са два лучника, които представляват две кори, между които има запържен лук. Обичаме и да си приказваме, докато месим, да имаме положителни мисли, всичко, което правим е с много любов. разказа и Диана Димитрова, която е секретар на читалище „Просвета 1927 г.“ – Грамаждано.

Сред атрактивните щандове беше и този на читалището в село Жиленци. Библиотекарят към читалището Валентина Николова представи изключително интересни печива за празника, приготвени от сръчните жени на селото. „На нашата маса традиционно присъства хлябът в различни разновидности. Успяхме и тази година да пресъздадем различните християнски празници като козунак, коледната пита, коколиците, киа погача, която е характерна за кюстендилския край и много други. Показали сме пътя на хляба – от житото, брашното, водата и накрая се получава готовият продукт. Интересното и характерно за този празник е, че Богородичната пита се замесва с мълчана вода, носи се вода от кладенец, като по пътя момите мълчат. След това по-възрастните баби им предават традицията по замесване на хлябове“, разказа Виолета Николова.