Отпуснати са близо 166 000 еднократни помощи за ученици от първи до четвърти и в осми клас, а кандидатстването за тези средства продължава до 15 октомври. Еднократната помощ е от 300 лв. и ще се изплаща на два транша. Първата половина ще се получи в началото на първия срок, а втората - в началото на втория, но само при условие, че детето продължава да учи. Това обявиха на брифинг в МС, посветен на първия учебен ден. По време на него премиерът Николай Денков припомни, че за първи път през тази учебна година ще има допълнителни дати за изпитите от Националното външно оценяване, на която ще могат да се явяват онези ученици, които са ги пропуснали по обективни причини.

През септември и октомври ще се проведе традиционната акция на МВР „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!“, а седмицата от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност. Първокласниците са най-уязвимите участници в движението по пътищата, подчерта главният секретар на МВР Живко Коцев.

Ремонтните дейности в 507 училища вече са приключили, в в 240 ще бъдат довършени до 15 септември, заяви премиерът Николай Денков.

70 520 са учителите в училищата и в центровете за личностно развитие. Все още обаче има недостиг на преподаватели по математика и природни науки в по-малките населени места, заяви министърът на образованието Галин Цоков. От няколко години МОН се опитва да реши този проблем чрез национална програма „Мотивирани учители“, така че до следващата учебна година недостигът да бъде преодолян. 90% от училищата в България са на едносменен режим, подчерта той

Новата учебна година ще започне в 2349 училища, първокласниците са малко над 57 хиляди от общо 702 хиляди ученици от първи до 12 клас.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм