В навечерието на първия учебен ден, всички пешеходни пътеки край детски и учебни заведения се опресняват, събщиха от Община Враца.

Заедно с това екипите възстановяват повредени знаци и компрометирани изкуствени ограничители на скоростта.

През септември и октомври ще се проведе традиционната акция на МВР „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!“, а седмицата от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност. Първокласниците са най-уязвимите участници в движението по пътищата, подчерта главният секретар на МВР. Той призова родителите да определят предварително най-безопасните маршрути между дома и училището и дори да ги тестват заедно с децата. Той обърна внимание, че с настъпването на есенно-зимния сезон започва да се стъмва по-рано и децата трябва носят светлоотразителни облекла.

МВР извършва предварително проверки на сградите на училищата и детските градини. От 15 септември учебните заведения отново ще бъдат включени в маршрутите за обходи на полицейските патрули в началото и края на деня.

Над 702 000 ученици от I до XII клас ще влязат в класните стаи в 2349 училища на 15 септември т.г. Малко над 57 000 от тях ще прекрачат училищния праг за първи път. Учебната 2023/2024 г. ще започне също в 43 държави извън границите на страната. Училищният звънец ще чуят близо 30 000 български деца, които се обучават в 398 неделни и в 2 български държавни училища в чужбина.