Сметките за отопление нарастват с всеки зимен сезон и хората търсят все по-ефикасни и икономични методи за поддържане на благоприятна температура в дома си. В 21-ви век, при бързите темпове на технологично развитие, има редица отоплителни алтернативи, както за офиса, така и за дома.

С нарастването на броя различни подобни уреди, изборът става по-труден, а броя на факторите, които да бъдат премислени нараства. Експерти в областта от Булгартерм съветват да се запознаете с всички различни видове електроуреди и отоплителни тела преди да вземете най-практичното за вас решение.

Едни от най-често срещаните такива са парните радиаторни системи, поддържани от Топлофикация. Употребата им в домашни условия или на работното място е широко разпространена. Те са един от най-ефикасните методи за отопление в продължение на години заради своите предимства.  Експертите от уебсайт Булгартерм ви дават повече информация, чрез която може да се запознаете с различните модели радиатори достъпни на пазара.

Предимства при използване на парно отопление

То отдава топлина през метални тръби и радиатори, която достига от ТЕЦ-овете до сгради, посредством електричество, правейки парното един от най-ефективните методи за качествено загряване на апартаменти в жилищни блокове. Въпреки появата на алтернативни отоплителни тела, то има редица предимства пред конкурентните опции в областта:

  1. Често първоизточник е камина с водна риза, която работи на принципа на котел за водно отопление. Чрез този метод топлината достига до по-труднодостъпни помещения чрез тръби, което осигурява равномерното разпределение на топлина във всички стаи, в които е монтирано. Има различни видове размери на парните ребра, като винтовете за регулиране на температурата са прикрепени в горната или странична им част. Поради централизираната система на парното отопление, то може да се прикачи и към обикновена камина, горяща дърва и пелети. Това е по-стандартно решение за къща и самостоятелна вила, защото е икономично, но е задължително към камината да бъде монтиран и термостат. Той помага отоплителната система да поддържа настроената желаната температура.
  2. Топлината от парното създава уют, който се постига трудно с алтернативни опции. Това се дължи на факта, че топлината, която отдава е мека, индиректна и постоянна, а материалът от който се изработват ребрата е отличен проводник.
  3. Не изсушава въздуха подобно на климатиците, което прави въздуха по-приятен за дишане, а обстановката по-комфортна и естествено топла. Това елиминира замърсяването до минимум и ги прави изключително тихи.

Недостатъци на парното отопление

Все по-честото обсъждане на негативни аспекти е предизвикано от появата на алтернативни и иновативни начини за поддържане на висока температура в дома или офиса.

  • увеличава разходите, в сравнение с икономичните термопомпи, поради преминаването на тръбите през общите части. Добра опция е те да бъдат изолирани, което ще намали цялостните разходи и сметки в домакинството. Това води и към допълнителен негативен аспект – подобно решение трябва да бъде обсъдено с всички живущи в сградата, което би забавило подобен процес.
  • поради структурата си, този тип отопление не е напълно обезопасено, особено ако в домакинството присъстват малки деца. То представлява съвкупност от метални ребра, които се нагряват до изключително високи градуси, правейки директния допир с кожата опасен.

Различните възможни модели на отоплителни системи позволяват широкото им разпространение и употребата на парно в различни условия. Въпреки изброените недостатъци и по-високата цена в сравнение с някои алтернативи, голям брой хора все още предпочитат такъв тип отопление.