Категоричнто се обявявам против решението на Министерски съвет, побликувано в ДВ бр.17/21.02.2023г., с което се дава разрешение за откриване на производство по предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 1 от ЗПБ – метални полезни изкопаеми, в площ „Здравков дол“, разположена на територията на общини Кюстендил и Трекляно, област Кюстендил,заяви общинският съветник Огнян Атанасов.

"На предстоящата сесия на ОбС-Кюстендил ще настоявам да се приеме отново декларация, която да бъде категорично против новото инвестиционно намерение, да се настоява за отмяна на решението на Министерски съвет, както и да се търси среща с ръководството на Министерство на енергетиката и премиера.Обръщам внимание, че въпросната площ е част от площта „Злогош“, като припомням, че срещу инвестиционно предложение за площта „Злогош“ провеждахме протести, гласувахме декларация на Общински съвет-Кюстендил, с която се обявихме против инвестиционното намерение и за която впоследствие Министерски съвет отмени протоколно решение по т.30 от протокол №48 от заседание на МС, проведено на 05.12.2018г, защото съществува вероятност проучвателните дейности да окажат негативно влияние върху подземните води в района, се казва в становище на Министерството на околната среда по случая",заяви Атанасов.

Всички жители на Община Кюстендил и Община Трекляно трябва да бъдем непримирими и да защитим от замърсяване с тежки метали водата, която пием и ползваме за напояване,посочи още Атанасов.

Новините от Кюстендил

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм