В сряда сутринта на места в равнинната част от страната ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Минималните температури ще са между 4° и 9°, на отделни места в котловините ще са и по-ниски. В София минималната температура ще е около 5°, предаде  БГНЕС.

След обяд видимостта ще се подобри, облачността ще се разкъса и намалее. Над планинските райони през целия ден ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 17°.

Зимата се крие, все още не иска да се развихря

В четвъртък ще има разкъсана облачност, сутрешните температури ще са между 3 и 8 градуса, за София 4. Дневните температури ще са между 15 и 20 градуса, за София 18.

Както Синоптичната комисия съобщи във вторник, първите дни на ноември много приличат на втората половина на октомври - няма и помен от студ и сняг, а в следващия средносрочен период не се вижда сериозна застудяване и обилни валежи.

Продължава тази синоптична обстановка, при която Балканите и нашата страна са под влиянеието на мощен антициклон. Това време е типично есенно, но тази година продължава твърде дълго и в следващите дни този тип време отново ще оказва влияние над страната.

Радев ще участва в конференцията за климата на ООН в Египет

Това са добри новини. Очевидно зимата не е решила още да се спусне на юг от своя северен дом и Европа и Балканите са все още в топлите прегръдки на есента. 

Независимо от това, че "Топлофикация" започва да пуска парното в София, а и не други места започват да пускат централното ототпление, все още не ни очакват ниски дневни температури.

До края на седмицата дори ще е доста по-топло от обичайното, особено в следобедните часове, когато температурите ще са между 13 и 18 градуса. В края на седмицата има увеличена вероятност за повече облаци, дори за слаби превалявания в петък и неделя, твърдят различните синпотични модели. Но не се очакват съществени валежи.

Бедност, климат, затлъстяване: Кои са социалните проблеми на новия век

През другата седмица вероятността за валежи също остава ниска, поне до 15 - 16 ноември, а и температурите няма да се понижат съществено. Дневните ще са от 10 до 15 градуса, по-ниски по високите западни полета.

Вероятно по-съществена промяна на времето, по-сериозно застудяване и евентуално валежи се очакват след 17 ноември. Тази прогноза обаче подлежи на ревизия. Затова в петък, на следващото заседание на Синипточната комисия, ще имаме повече яснота, кога ще дойде първото по-сериозно зимно застудяване над страната.

Каквото и да се случи в края на следващата седмица, есента е твърде благосклонна към нас, времето е по-топло от обичайното с поне 5 - 7 градуса и в близка перспектива не се очаква съществена промяна.

„Кървава луна“ ще изгрее в небето следващата седмица

И в Европа времето остава по-топло, динамични са процесите над западните и северни части на континента, където преминават дълбоки атлантически циклони, там духа и има валежи от дъжд. 

И всички се питаме - кога ще дойде зимата със студ и валежи от сняг. Ще видим, но с голяма доза вероятност, няма да е в следващата една седмица.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм