В телефонен разговор премиерите на България и РСМ Гълъб Донев и Димитър Ковачевски ще обсъдят как българите, желаещи да се включат в честването на годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4-ти февруари в Скопие, ще могат да отдадат почитта си безпрепятствено. Това заяви служебният външен министър Николай Милков, който отбеляза отношенията на страната ни с югозападната ни съседка като основна тема по време на мандата му.

Други важни точки, които Милков посочи в отчета си, бяха произвеждането на изборите в чужбина, действията на България в контекста на войната в Украйна и присъединяването на страната ни към Шенген.

Радев към Вархей: ЕС да гарантира спазването на правата и сигурността на българите в РСМ

Очевидно не бяха създадени всички предпоставки за присъединяването ни към Шенген, заяви служебният външен министър Николай Милков, подчертавайки че в същото време страната ни никога досега не е имала подобна подкрепа. В австрийските и нидерландските откази за включването на България първият ни дипломат видя парадокси.

Министър Милков смята, че страната ни има всички основания наесен да се присъедини към Шенген. Във връзка с войната в Украйна, външният министър определи страната ни като сериозен, но и гъвкав партньор в рамките на ЕС.

Ковачевски: В РСМ няма антибългарска омраза и истерия

Отношенията на България и РСМ, първият дипломат, посочи като една от водещите теми на мандата си. По думите на Милков, северномакедонските граждани с българско самосъзнание не срещат подкрепа от местните институции.

Предложението да бъде съставен списък с наши съграждани, достъпа до РСМ да бъде забранен, Милков определи като безпрецедентно.

Честването на рождението на Гоце Делчев в Скопие и безпроблемния достъп на българите до събитието бе повод за разговор между българския и северномакедонския премиер.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм