Областният управител на Варна Марио Смърков отмени заповедта, забраняваща движението на автомобили по Крайбрежната алея. Тя бе издадена преди година от неговия предшественик Благомир Коцев и се отнася за участъка от Рибарския плаж до Втора буна.

Причината за решението на Смърков са становища от министерството регионалното развитие и ДНСК, че отсечката е улица. От това следва, че управлението й е в отговорността на кмета на Община Варна и той е компетентният орган, който може да забрани трафика. Това трябва да стане в 14-дневен срок, като дотогава достъпът на коли до алеята ще остане забранен, уточни Смърков.  

Върху държавни терени в местността Салтанат в Морската градина неправомерно или незаконно са разположени преместваеми обекти от заведения, обособени са паркинги или са изградени пътеки и огради на частни имоти. Това е констатирала проверка, обхванала над 100 държавни терена, които са предоставени на общината за безвъзмездно ползване. Като пример Смърков посочи масивна ограда, разделяща частни парцели на дружествата „Хидрострой” и „Мавели” в района до входа за парка от Зоологическата градина. 

Смърков припомни, че в Административния съд все още не е приключило производството за разполагането на шатри на ресторант „Хоризонт” върху държавни терени в Морската градина. Те са поставени там с разрешение от главния архитект на Община Варна, но липсват документи да са съгласувани с Областна администрация. Заведението е собственост на семейството на бившия областен управител Благомир Коцев. 

Незаконно поставени преместваеми обекти от ресторантите „Ефе” и „Немо” са установени на плажната ивица край буна Траката. Върху държавен имот е изградена ограда и КПП на комплекс „Порт Палас” в курорта „Св. св. Константин и Елена”. За 10 обекта на улица „Никола Вапцаров” до стадион „Тича” липсват документи за законността на поставянето им, каза още Смърков.