Съдебният процес срещу началника на гарата, предизвикал най-тежката железопътна катастрофа в Гърция, при която загинаха 57 души, бе отложен с един ден и обвиняемия ще се яви в съда в неделя. „В случая има важни нови елементи, които трябва да бъдат разгледани“, каза неговият адвокат Стефанос Панцарцидис в град Лариса, край който се разигра трагедията. Началникът на гарата, който призна отговорността за инцидента в четвъртък, може да бъде обвинен в непредумишлено убийство поради небрежност. Той е допуснал двата влака се движат по една и съща линия в продължение на няколко километра. Заплашва го тежка присъда, ако бъде признат за виновен, но адвокатът му твърди, че има други фактори, съобщават от БГНЕС.

Диктаторът е по-силен от глада: Изправено ли е населението на Северна Корея пред гладна смърт?

„По делото има важни нови елементи, които трябва да бъдат разгледани“, каза Панцарцидис. Обществената телевизия ERT съобщи, че началникът на станцията е бил назначен на поста само 40 дни по-рано - и след само три месеца обучение. Мъжът, чиято самоличност не е оповестена публично, очевидно е бил сам на гарата без надзорник, според Kathimerini Daily, въпреки че е бил празничен уикенд с голямо търсене и тежък железопътен трафик.

Шаламанов за darik.bg: България е единствената страна от Източния фланг на НАТО, която не е в система за ПВО

Юристи предполагат, че следователите обмислят повдигане на наказателни обвинения срещу членове на ръководството на компанията Hellenic Train, който пое железопътната мрежа през 2017 г. Полицията иззе аудиофайлове и други предмети по време на акция на гарата в Лариса, каза съдебен източник пред АФП.

Междувременно в Атина продължава протестите заради катастрофата, хиляди се събраха пред централата на Hellenic Train, както и на други места. Те се гневяха срещу продължаващото от десетиетия подценяване на железопътната безопасност.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм