Осем криминалисти от ОД на МВР-Сливен получиха наградата „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“ в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе. 
Отличията са  връчени днес на тържествена церемония в Благоевград. За поредна година полицаи и магистрати от страната и Европа са наградени за своята работа и проявен висок професионализъм в ефективната борба с наркоразпространението.  

Редом до представителите на Националната полиция на Испания, които получиха приза за мащабните си разкрития и заловени големи количества наркотици, се наредиха и криминалистите на ОДМВР-Сливен. Те получават отличието като признание за дейността си в разкриването и пресичането на престъпления, свързани с производство и разпространение на забранени вещества. В резултата на своята неуморна ежедневната работа и с отличното взаимодействие с прокуратура, съд и други държавни институции ОДМВР-Сливен  постигна значителни резултати в противодействието на този вид престъпна дейност.

Наградите – плакети и грамоти връчиха председателят на журито Катя Бельова, дългогодишен председател на Окръжен съд – Благоевград.

Приз получиха:

Инспектор Владимир Марлов - разузнавач в сектор „Противодействие на криминалната престъпност” към ОДМВР-Сливен

Инспектор Ивелин Иванов - разузнавач в сектор „Противодействие на криминалната престъпност” към ОДМВР-Сливен

Инспектор Живко Кутулов – разузнавач в сектор „Криминална полиция” в участък „Надежда” към РУ-Сливен

Инспектор Атанас Ганев - разузнавач в сектор „Криминална полиция” към РУ-Сливен

Мл. разузнавач Иван Иванов – сектор „Криминална полиция” към РУ-Нова Загора

Мл. разузнавач Свилен Кавалов – сектор „Криминална полиция” към РУ-Нова Загора

Инспектор Димитър Панев - разузнавач в сектор „Криминална полиция” към РУ-Твърдица

Мл. експерт Мариян Петров - разузнавач в сектор „Криминална полиция” към РУ-Твърдица

Отличието се присъжда за петнадесета поредна година. Учредено е през 2009 г. от Община Благоевград със съдействието на Посолството на Република Италия в България в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе и подкрепен от проф. Мария Фалконе и фондация „Джовани и Франческа Фалконе“.

С провеждането му организаторите са си поставили за цел да бъдат подпомогнати усилията на магистратите и полицаите в това  да защитават обществените интереси и авторитета на професията си, да съдействат за ограничаване на корупцията, влиянието на организираната престъпност, престъпленията срещу деца чрез интернет, както и за противодействие на наркоразпространението.